Bolt i Hrvatski savez slijepih ukazuju na sigurno kretanje slijepih i slabovidnih osoba u prometu

Europska superplatforma Bolt i Hrvatski savez slijepih udružili su snage kako bi ukazali na ravnopravnost kretanja u gradskom prometu. Unaprjeđenjem usluge najma Bolt električnih romobila podići će se svijest o osobama s oštećenjem vida. Prvi korak u tome je dodavanje pozadinskih zvukova na romobile te evidentiranje kretanja slijepih i slabovidnih osoba kojim će se unaprijediti mikromobilnost i povećati sigurnost u prometu svih građana, uključujući i osobe s invaliditetom.

Zajedničkim snagama Bolt i Hrvatski savez slijepih educirat će javnost o odgovornom ponašanju tijekom i nakon vožnje električnih romobila, a što uključuje i smjernice o ispravnom parkiranju romobila te ostavljanje taktilnih staza prohodnima.
U Boltu pridajemo veliku pozornost pristupačnom i održivom urbanom prijevozu, kao i slobodi kretanja, pri čemu nam je sigurnost uvijek na prvom mjestu. Koristeći potencijal tehnologije i znanje svojih stručnjaka uveli smo brojne sigurnosne značajke u softver i hardver Bolt električnih romobila, uključujući ograničenje brzine za početnike te sigurnosne savjete i lokalna pravila. Uz to, organiziramo i dane sigurne vožnje, a posebno nas veseli što dajemo svoj doprinos i u području sigurnosti slijepih i slabovidnih osoba“, izjavio je Ivan Begović, Country Manager za mikromobilnost u Boltu Hrvatska.
Važnost pokretanja dijaloga i poboljšanje kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba naglasila je i Andreja Veljača, dipl. iur., izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

Mogućnosti koje nova tehnološka rješenja nude i njihova digitalna pristupačnost mnogima su prozor u svijet informacija. Osim što olakšavaju socijalni kontakt, imaju i važnu ulogu u uključivanju slijepih osoba u različite segmente društva. Okrenuti budućnosti, napretku i inovativnim rješenjima, u suradnji s Boltom želimo doprinijeti sigurnosti u prometu za osobe s oštećenjem vida kao izrazito ranjivoj skupini”, izjavila je gđa Andreja Veljača i pohvalila otvaranje dijaloga s lokalnom zajednicom.

Rezultati i preporuke nastale uslijed suradnje Hrvatskog saveza slijepih i Bolta dodatno će podići svijest o izazovima s kojima se susreću slijepi ili slabovidni pješaci te pridonijeti sigurnosti u prometu istovremeno ukazujući na njegove najugroženije sudionike.