Zlatna Slavonija – jela kakva još niste kušali

Za predjelo kruh s masti i malo pikantne mljevene paprike. Možda fina pašteta od pastrve? Ili jednostavna, a ukusna kombinacija jaja, brašna i kiselog vrhnja poznatija kao cicvara? Kulen, čvarci, slanina, kobasica, to se podrazumijeva, a nađu se tu i mirisne pogačice s čvarcima, lokalno čvarkuše…
A to je tek početak!

Za ljubitelje mesnih zalogaja
Toplu, krepku juhu s njim će zamijeniti ljubitelji mesnih specijaliteta. Čobanac je pravi hit među gurmanima. Što se meso dulje krčka u kotliću na otvorenoj vatri to je bolji. Pravi znalci kažu – u dobar čobanac idu najmanje tri vrste mesa, a kotlić treba biti dva puta veći od količine jela. Pikantnost mu daje mljevena crvena paprika, finoću vrhunsko bijelo vino, naravno iz okolnih vinogorja.
Za preporuku je i suho kuhano meso sa žganicama, a ljubitelji pečenja neće propustiti podolca ispod peke. Topi se u ustima.

Samo u ovom kraju
Jedino ovdje možete kušati čobanac u sendviču, modernu street food verziju ovog jela, a ovaj kraj poznat je i po tradicionalnom vinogradarskom ćevapu. Ne, neće vas podsjetiti na ćevap ni oblikom ni okusom, ali je zato za prste polizat. Dvije vrste, mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici pečenoj na ražnju, pa mu vi odolite!
A tek odrezak baruna Trenka! Teleće ili svinjeće meso punjeno slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom, pirjano na crvenom luku s umakom od gljiva. Čisti užitak!

Volite li ribu?
Ono što je čobanac za ljubitelje mesa to je dobar fiš paprikaš za ljubitelje ribe. Kotlić, otvorena vatra, najmanje dvije vrste svježe ribe, vino i crvena paprika… Pravi majstori znaju tajnu dobrog fiša.
Nakon pikantne uvertire odaberite dimljenog šarana, prženog soma, smuđa ili pastrvu sa žara odlične teksture i sjajnog okusa.

I još nešto slatko…
Tačkrle punjene najfinijim pekmezom od šljiva, trganci od sira, bazlamača u slatkoj ili slanoj varijanti. Možda šnenokle, knedle sa šljivama, štrudla… Baš savršen kraj.

Nismo zaboravili na vina!
Tu graševina daje vrhunske rezultate. Od mladih i svježih do odležanih i predikatnih, senzacija za istančana nepca! U tri vinogorja: Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, tridesetak je vinarija pa je Požeško-slavonska županija idealna za vinske ture. Dođite i stvorite uspomene i trenutke za pamćenje.