Upoznajte mistični svijet izložbe Tragom priča iz davnine

Izložba jednog od najistaknutijih hrvatskih ilustratora i transmedijalnih umjetnika Zdenka Bašića Tragom priča iz davnine otvorena je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića u sklopu ovogodišnjeg Midsummer Scene festivala. Već na samom otvorenju, mistični svijet ilustracija osvojio je brojne posjetitelje koji su oduševljeno razgledavali slikovitu avanturu nadahnutu predajama i mitovima sjeverozapadne Hrvatska. Inspirirana je pričama i mjestima na kojima je Bašić odrastao i koja je susretao na svom putu na koji su ga navele njegove bake, sjećajući se i pričajući mu davno zaboravljene priče. Izložba Tragom priča iz davnine iz knjiga Sjeverozapadni vjetar, Mjesečeve sjene i Moguti ujedno je i prva najava rada na novoj viziji Priča iz davnine Ivane Brlić – Mažuranić.

Izložba Tragom priča iz davnine ponovo me dovela u Dubrovnik nakon dugih dvadesetak godina. Ovog puta s nekim vlastitim pričama iz davnina, iskustvima i impresijama iz djetinjstva. Ilustracije su iz knjiga koje su me oblikovale kao umjetnika, ali i kao čovjeka. One govore o onome skrivenome u nama gdje još čuči znatiželjno dijete koje je katkada uplašeno svijeta, a ponekad prkosno pleše s vilama. U njima se prisjećam tog mosta između baka i djece koji danas nekako blijedi, kao i sjećanja na te priče o vilenjacima, a opet u njima ostaje ono nešto što će možda neka druga djeca moći pričati ili doživljavati sa svojim unucima.”– istaknuo je Zdenko Bašić.

Maštovita izložba otvorena je za posjetitelje sve do 5. rujna od 9 do 21 sat u foajeu dubrovačkog Kazališta Marina Držića.

Uz izložbu ilustracija, umjetnik Zdenko Bašić na ovogodišnjem festivalu Midsummer Scene u ulozi je kostimografa, scenografa i video dizajnera. Njegove maštovite ideje scenografije, kostimografije i video dizajna tako možemo gledati u monodrami A Poor Player (Bijedan glumac) koja u Kazalištu Marina Držića igra još večeras, 1. rujna te sutra, 2. rujna s početkom u 20.30 sati.

Sedmo izdanje festivala Midsummer Scene 3. i 4. rujna program nastavlja na istoj lokaciji španjolskom verzijom drame o prekidu ljubavne veze hrvatskog autora Ivora Martinića Bila bi šteta da biljke krepaju. Uzbudljiva priča govori o životu u Barceloni koristeći iskustvo glumaca koji žive u tom gradu. Predstava je s uspjehom postavljena u kazalištu La Badabadoc u sezoni 2020/21. Unaprijed je rasprodana do posljednjeg mjesta i na turneji po Španjolskoj. U predstavi glume španjolska glumica Júlija Ferré i poznati argentinski glumac Victorio D’Alessandro. Hrvatski redatelj Ivor Martinić dio je svake inscenacije i aktivno komunicira s glumcima te publikom kako bi ispitao najbolju verziju vlastitog teksta.

Ovogodišnji festival završit će koncertom najljepših pjesama iz mjuzikala i filmova solistice Danijele Pintarić i pijanista Darka Domitrovića u nedjelju, 5. rujna u Kazalištu Marina Držića.

Ulaznice za sva festivalska događanja mogu se kupiti u sustavu Ulaznice.hr te na blagajni kazališta Marina Držića. Za ulazak na predstave i koncert vrijede ista epideimiološka pravila kao i za ostala kazališna događanja. Obavezno je nošenje maske te poštivanje predloženog rasporeda sjedenja.

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions London, a ovogodišnje izdanje je u suorganizaciji s Kazalištem Marina Držića. Brončani sponzor je Podravka.