Sara Renar na Sceni AMADEO

U utorak, 24.08.2021. na Sceni Amadeo nastupit će Sara Renar ime koje je već jedno desetljeće poznato domaćoj publici, a kroz godine se potvrdila kao jedna od najprogresivnijih i najhrabrijih kantautorica regionalne scene. Ova i lirički i glazbeno beskompromisna autorica nam dolazi predstavljati svoj četvrti studijski album “Šuti i pjevaj”. Nastao na prijelazu između “starog normalnog” i “novog normalnog”, “Šuti i pjevaj” je ujedno Sarino najoptimističnije i najmračnije izdanje. Kroz devet vrlo različitih pjesama albuma, u eklektičnom spoju elektroničke glazbe i kantautorskog izričaja, isprepliću se teme položaja žene u društvu, religije, umjetnosti, ali i ljubavnih, prijateljskih i ekonomskih odnosa.

Ovo svakako nije album koji se želi pod svaku cijenu svidjeti, često progovara vrlo eksplicitno i ne podilazi slušatelju. Međutim ovo je ujedno album gdje se možda najviše i najranjivije otvaram do sada. Od prvog singla do danas naši su životi doživjeli tektonske pomake i htjela sam napraviti album koji i zvučno i lirički obuhvaća to ludilo, strah i nadu”, riječi su same autorice koja dodaje: “Jako me veseli konačno moći predstaviti ovaj album i koncertno, pjesme dobivaju poseban život u živoj izvedbi. Nakon HNK u Šibeniku, velika mi je čast nastaviti predstavljanje albuma u prekrasnim i pažljivo odabranim ambijentima kao što su Klovićevi Dvori (Scena Amadeo).” Renar ovaj put dolazi na Scenu Amadeo u osvježenoj postavi: tu i je dalje njen dugogodišnji suradnik Zdeslav Klarić na klaviru a na sceni će im se pridružiti i Dimitrije Simović u ulozi basista, gitarista te čovjeka koji upravlja elektronskim instrumentima, dok je za zvučno oblikovanje za miks pultom zadužen Vedran Peternel.

U četvrtak, 26.08.2021. Ansambl Illyrica održat će Praizvedbu nove skladbe Maka Murtića naručene za scenu Amadeo. Ansambl Illyrica je internacionalni komorni sastav čiji su članovi mladi glazbenici s raznovrsnim kulturološkim korijenima, ali međusobno povezani obrazovanjem u Hrvatskoj – Nika Bauman (flauta), Iva Casian-Lakoš (violončelo), Marko Ferlan (gitara), a 2017. godine im se pridružuje Hiwote Tadesse (viola). Etnička raznovrsnost donosi mješavinu hrvatskog, austrijskog, slovenskog, meksičkog, etiopskog i američkog temperamenta, te članovi jednako rado izvode djela skladatelja iz tih područja kao i ona majstora zapadne klasične glazbe. Inovativna kombinacija instrumenata u ansamblu vodila je stvaranju repertoara koji se sastoji od originalnih djela, vlastitih aranžmana te novih kompozicija mladih skladatelja pisanih upravo za Illyricu. Premda su visoko obrazovanje stekli u različitim zemljama svijeta (Austrija, SAD, Belgija), članovi su tijekom seminara i radionica u Hrvatskoj stvorili čvrstu umjetničku i prijateljsku vezu koja se jasno očituje u njihovom zajedničkom stvaranju glazbe pune emocija, veselja, strasti i ljubavi. Zbog života u različitim državama, njihove koncerte moguće je isključivo čuti tijekom ljetne sezone. Nastupali su na festivalima diljem Hrvatske i Slovenije, a 2021. snimili su “Makov nokturno” M. Murtića za Muzički Biennale Zagreb.

Za kraj tjedna, u subotu, 28.08.2021.nastupit će Mariachi Los Caballeros. Poznatu i vrlo rasprostranjenu uzrečicu prema kojoj samo jedan pojam navodi na pomisao o Meksiku više od tequile, a to je mariachi, ne valja shvatiti tek kao neizbježan citat iz površnog turističkog vodiča kroz folklor ove velike zemlje južno od rijeke Rio Grande. “Žive boje mariachija, njegove svijetle, jasne, duboke i skladne melodije sjedinjuju se kako bi otkrile srce i dušu Meksika”, zapisala je Sylvia González u knjizi “Mexico: The Meeting of Two Cultures”, pokazujući da se ni definicija stručnjaka ponekad ne može udaljiti od popularne predodžbe o najprepoznatljivijem meksičkom glazbenom proizvodu.

Slično razmišlja i Ivan Androić, pjevač i utemeljitelj zagrebačkog mariachi sastava “Los Caballeros”: “Pojam mariachi u meni budi vizualnu dimenziju koja je šira od glazbene. To je slika arene, pijeska, bikova, ljudi, mirisa…”.

Svi koncerti počinju u 20:30 sati u Galeriji Klovićevih dvora. Ulaznice dostupne na: ulaznice.hr/r/Ljetna_Scena_Amadeo

Više o programu na: www.scenaamadeo.hr