Italija – Zemlja čuda

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je video igricu ITALIJA – Zemlja čuda, čiji je cilj približiti kulturnu baštinu i čuda Italije svjetskoj publici općenito, a posebno mladim ljudima. Grafički privlačan i usmjeren i na djecu i na odrasle, Italija – Zemlja čuda prikazuje ljepotu i tradiciju ove zemlje kroz interaktivno i zabavno iskustvo. Igrica je dostupna i u Hrvatskoj, besplatna je na 11 jezika, a objavljena je u cijelom svijetu 19. srpnja za iOS i Android, pametne telefone i tablete, putem italiana.esteri.it, novog talijanskog portala Ministarstva vanjskih poslova posvećenog talijanskoj kulturi u svijetu.

Igrica putem koje učimo o Italiji
Elio je stari svjetioničar koji svako jutro, uz pomoć 20 iskri koje je prethodne noći dohvatio, iz 20 regija Italije, osvjetljava sunce koje će zasjati nad zemljom. Igra započinje zalaskom sunca, Elio – referenca na Heliosa, boga sunca drevne grčke mitologije – traži pomoćnika koji mu može pomoći da izvrši svoj naporan zadatak. Pozvao je tajanstvenu osobu izvan svjetionika – igrača koji je uvučen u noćnu avanturu po Italiji kako bi dohvatio 20 iskri, upalio svjetionik i osigurao da ponovno zasja sunce.

Tijekom svog putovanja igrači će upoznati pet Čuvara koji će ih voditi kako bi otkrili prirodu, kuhinju, umjetnost, izvedbe i dizajn, pet glavnih sektora talijanske kulturne baštine. Na kraju putovanja igrače očekuje veliko iznenađenje: oni će zauzeti Eliovo mjesto, simbolično postajući novi Čuvari svjetionika, s misijom da zaštite blago Italije. Ipak, prvo će trebati proći najmanje 100 razina igre, od kojih svaka sadrži 3D rekonstrukciju kultnih talijanskih znamenitosti kako bi, korak po korak, otkrili obalu i planine, gradove i dvorce, tradicije i mitove Italije. Stvoren za one koji su već upoznati s Italijom, kao i za one koji to nisu i žele naučiti više – uz napredovanje u razumijevanju talijanskog jezika.

Italija – Zemlja čuda može poslužiti i kao turistički vodič, zahvaljujući zbirci od 600 članaka ispunjenih pričama, vijestima i zabavnim činjenicama.
Posljednje, ali ne i najmanje važno, glazba! Originalne partiture nadahnute sjajnim talijanskim klasicima, od opere do baroka do poznatih filmskih zvukova, postavljaju raspoloženje igri koja je ujedno i privlačan i informativan alat za učenje u školama koje podučavaju talijanski kao strani jezik.

Danas je tržište mobilnih igara jedan od glavnih kanala za širenje svake vrste sadržaja, uključujući kulturne i informativne teme“, komentirao je veleposlanik Lorenzo Angeloni, generalni direktor za kulturnu i gospodarsku promociju i inovacije, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnih poslova Suradnja. “Naš je posao iskoristiti svaku priliku kojom promoviramo našu zemlju i njezinu kulturu u svijetu. Zbog toga smo prihvatili mobilnu platformu i komuniciramo na način koji je inovativan ne samo za naše Ministarstvo, već i za Talijansku javnu upravu općenito. Surađujemo s mlađom publikom i cilj nam je angažirati ljude iz cijelog svijeta i zainteresirati ih za našu zemlju i njezine ljepote, stvarajući osjećaj bliskosti koji ih može jednog dana voditi do stvarnog otkrića naših teritorija i naših proizvoda. Italija – Zemlja čuda nije samo zabavna mobilna igra – ona je izvorni talijanski proizvod, koji vješto miješa kulturu i tehnologiju. Uronite u atmosferu naše zemlje: avantura je dostupna svima kako biste pomogli otkriti ljepotu, kreativnost i okus Italije “.

Kao i za sve kulturne inicijative italiana.esteri.it, Italija – Zemlja čuda dio je opće strategije talijanskog Ministarstva vanjskih poslova nakon COVID-19, usmjerene na potporu talijanskim kulturnim i kreativnim sektorima.