Hrvatska postaje velesila u mentalnoj aritmetici ALOHA

Patrik Čudić i Vito Kulišić pobjednici su petog Državnog natjecanja u mentalnoj aritmetici ALOHA.
Desetogodišnji Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta, ponovo je najbolji u Hrvatskoj među školarcima, a šestogodišnji Vito Kulišić postao je prvak među predškolarcima.
Ispunio mi se san da budem trostruki prvak Hrvatske, a sada priželjkujem postati i trostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici ALOHA“, rekao je Patrik Čudić kojeg zbog njegovih uspjeha nazivaju i čudom od djeteta.

Njegova trenerica Zvjezdana Budoš Mlinac proglašena je najboljom trenericom mentalne aritmetike ALOHA u Hrvatskoj.
Među djecom opažamo sve više prirodnih talenata za mentalnu aritmetiku, a uz potporu roditelja i desetak minuta domaće zadaće, tj. vježbanja dnevno, oni postaju izvrsni! Veseli nas što roditelji u matematici prepoznaju vještinu budućnosti te što sve više djece vide njezinu kako korisnu, tako i zabavnu stranu“, istaknula je učiteljica Zvjezdana Budoš Mlinac.

Unatoč aktualnoj pandemiji mentalna se aritmetika tijekom školske godine poučavala diljem Hrvatske – od Vinkovaca do Dubrovnika. Prošle se godine zbog epidemioloških razloga nastava jedno vrijeme održavala putem interneta, no čak su se i najmlađi polaznici brzo prilagodili tom načinu učenja.
Zbog aktualne pandemije nažalost ni ove se godine, kao ni prošle, ne održava međunarodno natjecanje u mentalnoj aritmetici ALOHA s kojeg je Patrik Čudić već donio dva zlata, no po rezultatima naših polaznika na državnom natjecanju svjesni smo da Hrvatska postaje velesila u mentalnoj aritmetici ALOHA. Zadivljuje nas koliko brzo i točno naši učenici rješavaju zadatke. Unatoč činjenici što se naša djeca u svijetu natječu s mnogoljudnijim nacijama poput onih Rusije i Kine, vjerujemo da naši mladi matematičari imaju veliku šansu Hrvatskoj donijeti nova odličja“, kazala je dr. sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera koja je Alohu donijela u Hrvatsku.

Državni prvaci u mentalnoj aritmetici osvojili su vikend za obitelj u resortu Tree House na Plitvicama. Nagrade i odličja su im uručeni na posebnom ALOHA Partyju.

ALOHA je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije. Program je dopuna redovnom nastavnom procesu, tj. kompatibilan s onime što djeca uče u školi.