Uz JYSKov projekt „NE ŠTEDI NA ŠUMI!“ Hrvatska bogatija za 20 000 sadnica stabala

Maloprodajni danski lanac JYSK od 2019. godine sustavno provodi društveno odgovorni projekt ”NE ŠTEDI NA ŠUMI!” s ciljem pošumljavanja svih dijelova Hrvatske i u sklopu kojeg je do sada donirao gotovo 20 000 sadnica raznih vrsta stabala.

Od uvođenja obvezne naplate plastičnih vrećica u JYSKu su odlučili sva sredstva od njihove prodaje uložiti u brigu o okolišu te su pokrenuli projekt ”NE ŠTEDI NA ŠUMI!” s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti šuma i njihovom razvoju. U suradnji s partnerom Hrvatskim šumama svake se godine Hrvatska pošumljava u dvije faze – u proljeće se pošumljava kontinentalni dio Hrvatske, a u jesen obalni. Projekt je privukao pozornost brojnih aktivista, volontera i ljubitelja prirode koji, kada to epidemiološke mjere omogućavaju, sudjeluju u dobrovoljnim akcijama i pomažu u sadnji.

Svjesni smo da naše djelovanje danas ostavlja trag za budućnost i da svojom inicijativom doprinosimo razvoju svijesti pojedinaca, ali i drugih kompanija. Stoga dva puta godišnje sredstva od prodaje recikliranih plastičnih vrećica doniramo za nabavku sadnica. Od 2019. godine do sada smo posjetili pet lokacija Hrvatske, a dobrovoljnoj akciji odazvali su uz naše zaposlenike i brojni lokalni stanovnici koji žele doprinijeti svojoj zajednici na što smo iznimno ponosni.“, izjavila je Vesna Kukić Lončarić, Country manager za JYSK Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija.

Do sada je provedeno pet faza pošumljavanja te su se dodano zazelenile šume na područjima općine Lobor u Krapinsko-zagorskoj županiji (travanj 2021.), zone Lim pored Poreča (listopad 2020.), Durgutovica kraj Mikanovaca u Slavoniji (ožujak 2020.), Promina kraj Drniša (listopad 2019.) te područje Parka prirode Medvednica u Zagrebu (travanj 2019.) čijim je pošumljavanjem projekt i započeo.

Zašto je održivo gospodarenje šumskim resursima od strateške važnosti za cijelu Hrvatsku pojasnio je Damir Miškulin, voditelj UŠP-a: ”Sadnjom stabala doprinosimo smanjenju količine ugljičnog dioksida u atmosferi i činimo svijet boljim mjestom za život. Zahvaljujemo JYSKu što promiče društveno odgovorno poslovanje i što je prepoznao Hrvatske šume kao partnera u tom projektu.”

Uz brigu o obitelji i mladima te poticanje javnosti na zdrave životne navike, aktivna briga o okolišu jedna je od strateških odrednica poslovanja kompanije JYSK koja svojim projektima sustavno doprinosi zajednici u kojoj posluje.

Više informacija o JYSK-u možete pronaći na Facebook stranici te Instagram profilu, kao i na službenoj web stranici JYSK.hr