Udruga Argonauta štiti prirodu i zakopano blago otočne baštine Murtera

Prva asocijacija koja padne napamet na spomen otoka Murtera najvjerojatnije je ljeto. Onaj tko ga je posjetio zna da je to otok na vratima Kornata, otok nesvakidašnjih plaža i uvala i otok kojemu se sigurno iznova vraća. Uz to, otok Murter je gravitacijski otok najgušće otočne skupine Mediterana koja broji preko 200 otoka, otočića i hridi.

Druga asocijacija neka bude Argonauta, udruga koja na ovom otoku djeluje već punih 15 godina. Ova udruga brojnim akcijama i projektima kontinuirano doprinosi zaštiti prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja, otkriva, štiti i promovira zakopano blago bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine i stvara nove vrijednosti. Očuvana priroda i okoliš najveća su šansa razvoja otoka Murtera, što su od početka shvatili Argonautini volonteri, članovi i zaposlenici koje čine mladi stručnjaci iz različitih područja.

Prva arheološka plaža u Hrvatskoj
Udruga svojim djelovanjem potiče stil života i donošenje osobnih, poslovnih i javnih odluka u skladu s očuvanjem prirode i okoliša. Kulturno-povijesna baština otoka Murtera za njih je neiscrpan izvor inspiracije, a osobito se bave valorizacijom arheološkog nalazišta Colentum, prve arheološke plaže u Hrvatskoj na kojoj su izgradili atraktivnu izvidnicu i spomenik volontiranju. Plaža Colentum osvanula je na brojnim digitalnim kanalima zbog „ljulje“, jednog od projekata na kojem je Argonauta sudjelovala u idejnoj razradi, a koja je postala prava Instagram zvijezda.

Instalacija za igru izrađena od odbačenih automobilskih guma
Veliki dio aktivnosti ove udruge odnosi se na promicanje održivog razvoja, a njihova najdraža definicija održivog razvoja jest: “Održivi razvoj smo MI!”. Tako je nedavno njihova volonterka Claudia iz Italije osmislila i provela projekt u kojem je zajedno s Argonautinim timom postavila instalaciju za igru izrađenu od odbačenih automobilskih guma na vrtićkom igralištu u Betini, projekt koji je bio nominiran za nagradu Saveza društava Naša djeca Hrvatske – Naj akcija 2020. gradova i općina prijatelja djece.

Coworking centar
Argonauta je nositeljica dva veća projekta; „JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka“, financiran iz Europskog socijalnog fonda i „Plava eko patrola – izvannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim zajednicama Šibensko-kninske županije“, financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. I jedan i drugi projekt prožeti su lokalnošću, a zajednička im je vizija kako ju vide u Argonauti – zadovoljan čovjek kao dio aktivne zajednice koja upravlja vlastitim resursima poštujući načela održivog razvoja.
Društveni centar Jedro osigurat će bolje uvjete i veću kvalitetu rada lokalnih murterskih udruga kroz otvaranje društvenog centra u Murteru. Do svibnja 2022. godine revitalizirat će se vrijedan prostor u vlasništvu Općine Murter-Kornati koji će se u obliku društveno-razvojnog coworking centra staviti na raspolaganje lokalnim udrugama.

Plava eko patrola – djeca i mladi kao zaštitnici prirode
Argonauta u suradnji s partnerima i suradnicima za učenike viših razreda osnovnih škola na otočnom i priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije razvija izvannastavni edukacijski program pod nazivom „Plava Eko-patrola“ koji pruža priliku za sustavnu izvan-nastavnu edukaciju o održivom razvoju. Kroz ovaj program se metodama neformalnog obrazovanja i informalnog učenja osigurava dodana vrijednost edukacijskog programa te sudjelovanje, aktivno građanstvo i socijalno uključivanje djece i mladih u društvene tokove njihovih lokalnih zajednica od najranije dobi.

Čak 117 volontera na Murteru
Argonauta također sudjeluje u projektima volontiranja pa su tako do sada na međunarodnim volonterskim projektima u Murteru ugostili 117 volontera u sklopu programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti.
Zbog Argonaute i njenih partnera jedna mala otočna zajednica i njeni posjetitelji mogu uživati u svako godišnje doba u različitim kreativnim, edukativnim, volonterskim i zabavnim sadržajima, ili se pridružiti razvojnim inicijativama i tako dati svoj osobni doprinos zaštiti prirode i okoliša te održivom razvoju. Ako vas put dovede na Murter, svakako potražite Argonautu ili se inspirirajte radom ove udruge na www.argonauta.hr i profilima društvenih mreža.