Sedma godina projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“

Projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koju tvrtka Beiersdorf Hrvatska provodi u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske i ove je godine, unatoč pandemiji, uspješno proveo aktivnosti namijenjene važnosti igre za dječji razvoj.

Ovogodišnje aktivnosti projekta prilagodile su se novonastaloj situaciji kako bi još jednu godinu zaredom proveli program pod nazivom BAJKAONICA. Sa željom da temu pripovijedanja ove godine približimo što većem broju djece diljem Hrvatske, u skladu s epidemiološkim mjerama, ambasador projekta, poznati glumac Zijah Sokolović po prvi je puta održao Bajkaonicu za djecu od 01. do 04. razreda u sklopu programa Hrvatske radiotelevizije „Škola na Trećem“. Ovogodišnja Bajkaonica imala je dodatnu umjetničku nadogradnju te su se Zijahu u interpretaciji bajki pridružila djeca iz Osnovne glazbene škole Jastrebarsko, Paula Golub i Helena Antičević na violini te Rafael Fabijanić na gitari. Interpretirana „Bajka o usamljenoj gitari“ i „Bajka o umišljenoj violini“ autorska su djela o glazbenim instrumentima koje je specijalno za Bajkaonicu napisala književnica Selma Parisi.

Ovogodišnje izdanje Bajkaonice je sve samo ne uobičajeno. Projekt “Neka odrastanje bude dječja igra” ima važnu poruku koju svake godine sa svim srcem prenosimo djeci. Ove godine je ta poruka još posebnija. Pripovijedanje bajki ima snažnu moć koju smo nadopunili umjetničkom interpretacijom te omogućili djeci da istovremeno dožive ljepotu glazbe i usmeno pripovijedanje.”, ispričao je ambasador projekta, glumac, Zijah Sokolović.

Tvrtka Beiersdorf Hrvatska u sklopu ovogodišnjeg projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ donirala je partneru projekta Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatska iznos od 100.000,00 kuna čime se program pripovijedanja i čitanja bajki te usmenih priča nastavio razvijati. Kao i edukacija pripovjedača te opremanje novih kutića. Ovaj ciklus Bajkaonice završava s ukupno 62 educirana volontera i čak 32 opremljena Društva „Naša djeca“ za pripovjedački program „Bajkaonica“.

Edukacija novo uključenih volontera-pripovjedača iz 5 novih Društava „Naša djeca“ iz Slavonije (Belišće, Donji Miholjac, Pleternica, Požega i Osijek) održala se ovo ljeto u Osijeku. Svi sudionici su dobili opremu za provođenje aktivnosti BAJKAONICA – mobilne kutiće za pripovijedanje te dizajnirane kostime s potpisom Pleatpls studija.
Za 40-ak već iskusnih volontera-pripovjedača iz dosadašnjih ciklusa Bajkaonica održana je online edukacija „Virtualna storytelling radionica“ pod vodstvom suosnivačice “Laboratorija zabave” i suorganizatorice “STORYinga”, međunarodnog storytelling festivala, profesorice Dijane Zorić. Radionica je bila usmjerena treningu pripovjedača za virtualno pripovijedanje. Kroz teoretski dio, praktični te demonstraciju, voditelji su osposobljeni za kvalitetnu pripremu i izvedbu virtualnog pripovijedanja bajki i priča za djecu te interakciju s gledateljima i slušateljima.

U mjesecu prosinca, vremenu blagdanskog darivanja, polaznici virtualne radionice pripovijedanja iz brojnih Društava „Naša djeca“ razveselit će svoje najmlađe i njihove roditelje organizirajući ovaj put lokalne virtualne Bajkaonice u svojim gradovima i općinama diljem Hrvatske.

Zahvaljujući projektu “Neka odrastanje bude dječja igra”, znanje i alati programa “Bajkaonica” ukorijenili su se u lokalnim sredinama i Društvima “Naša djeca” čiji ih volonteri provode i gotovo svakodnevno koriste u svojim redovnim aktivnostima s djecom. Pružajući podršku obiteljima na području Hrvatske ostvaruje se cilj globalne inicijative tvrtke Beiersdorf kojom se želi pomoći djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala.