Blagdanski vodič za najbolje pjenušce

Blagdani su vrijeme kada se pjenušava vina piju više nego inače iako novi eno i gastro trendovi preporučuju pjenušava vina kao aperitiv u svim prigodama cijele godine.
Jedan od najpoznatijih proizvođača pjenušavih vina s tradicijom duljom od 150 godina jest Freixenet, koji korijene ima u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Danas je Freixenet svjetski brend koji proizvodi vina i pjenušce u šesnaest prestižnih vinskih pokrajina po cijelom svijetu, od Španjolske i Italije pa sve do Kalifornije, Argentine i Australije.

Freixenet u svojem portfelju ima vrhunsko pjenušavo vino koje nosi zaštićenu oznaku geografskog podrijetla cava, specifičnu za pokrajinu Kataloniju. Cava je vrsta pjenušavog vina koja se proizvodi tradicionalnom metodom vrenja u boci, u svijetu poznatom i kao šampanjska metoda, a tu vrstu vina odlikuju bogati mjehurići i zlatna boja.
Također, Freixenet posjeduje podrume u talijanskoj regiji Veneto, koja je poznata u cijelom svijetu po proizvodnji prosecca. Riječ je o pjenušavom vinu lagane i osvježavajuće teksture koje se proizvodi charmat-metodom i obiluje vrlo finim i sitnim mjehurićima.

Kako odabrati najbolji pjenušac za blagdanski stol i sljubiti ga s hranom, saznajte u vodiču za slane i slatke sljedove pripremljene u suradnji s eno i gastrostručnjacima upravo za Freixenet.
Ako vam obitelj ili bliski prijatelji pozvone na vrata, uvijek ih možete ponuditi unaprijed pripremljenom finom paštetom od pileće jetrice, oraha, smokava i prošeka, uz koju će se izvrsno slagati Freixenet Carta Nevada. Riječ je o cavi koja je lagana, cvjetne arome s nagovještajem jabuka i citrusa, a odlična je kao aperitiv i uvod u kompleksnije sljedove hrane.

Umjesto purice s mlincima ovih blagdana pripremite glazirani lungić s pekmezom od šljiva uz pire od pastrnjaka, celera i hrena. Uz to složenije jelo poslužite Freixenet Cordon Negro svježega i crispy okusa, bez dodanog šećera. Freixenet Cordon Negro Brut sazrijeva u boci između deset i 14 mjeseci te je odličan odabir za sve ljubitelje reskoga pjenušavog vina s izraženim karakterom.
Desert u obliku mini Pavlove tortice sa svježim šipkom razigrat će vaš blagdanski stol, a s njim sljubite pjenušac Freixenet Italian Rosé. Riječ je o majstorskom cuvéeu tipične prosecco sorte glera i pinota crnog, a odlikuju ga privlačne arome crvenog voća te elegantna baza koja asocira na bijelo cvijeće i savršeno se kombinira sa slatkim jelima, a može se poslužiti i samostalno.

Za kraj večeri, kada se samo želite opustiti u dobru društvu i uživati u malim noćnim razgovorima, kušajte klasični Freixenet prosecco proizveden od 100 % autohtone sorte glera koji neodoljivo podsjeća na svježinu zelenih jabuka.

Vlasnici vinarije Freixenet, obitelj Ferres, predani su namjeri da njihova pjenušava vina budu u središtu proslave svakoga lijepog trenutka u životima njihovih potrošača uz moto #CelebrateLaVida, koji slavi mediteranski duh. Proslavite ove blagdane uz Freixenet, u odabranom društvu najbliskijih osoba.

RECEPTI:
Pileća pašteta s orasima i smokvama
500 g svježih pilećih jetrica
200 ml prošeka
8 suhih smokava
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
3 grančice timijana
3 lista lovora
140 g maslaca
2 žlice maslinova ulja
Sol
Svježe mljeveni crveni papar
Svježi nar, za dekoraciju

Jetrice očistite od žilica, prerežite po sredini, prelijte ih prošekom i ostavite u hladnjaku oko sat vremena. Odležane jetrice ocijedite, ali tekućinu nemojte baciti, ostavite za kasnije. U tavi zagrijte maslinovo ulje i polovicu maslaca, dodajte nasjeckani luk i pržite 5 minuta, zatim dodajte protisnuti češnjak i timijan, promiješajte pa dodajte jetrice. Pržite, uz povremeno miješanje, dok jetrice izvana ne dobiju boju, oko 5 minuta. Dodajte lovorov list i prošek u kojem su se jetrice marinirale pa sve skupa ostavite na vatri dok gotovo sva tekućina ne ispari. Dodajte preostali maslac, maknite s vatre i uklonite lovorov list. Posolite i popaprite.
Smokve prelijte vrućom vodom i ostavite da omekšaju a zatim ih ocijedite i narežite na komadiće pa dodajte jetricama. Pomoću štapnog miksera sve usitnite do željene teksture. U paštetu dodajte sitno nasjeckane orahe i po potrebi još začinite solju i paprom. Paštetu ohladite, pospite zrnima nara i poslužite uz tostirani kruh.

Lungić glaziran pekmezom od šljiva
2 lungića (svinjski file)
Sol
Papar
1 žličica mljevene dimljene paprike
½ žličice češnjaka u granulama
maslinovo ulje
2 žlice pekmeza od šljiva
Malo vode

Lungić očistite od žilica, posolite, popaprite, pospite češnjakom u granulama i dimljenom paprikom. Začine dobro utrljajte u meso i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte lungiće i vrlo kratko ih zapecite sa svih strana. Maknite meso s vatre i premjestite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. U tavu u kojoj se meso pržilo dodajte pekmez od šljiva i po potrebi malo vode te kratko kuhajte. Premažite lungiće pekmezom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 10 minuta na 200°C. Izvadite iz pećnice, stavite na tanjur i pokrijte alu folijom. Nakon par minuta mirovanja narežite glazirane lungiće i odmah poslužite.

Pire od celera i pastrnjaka
500 g celera
300 g pastrnjaka
1 žličica soli
2 žlice naribanog hrena
500 ml mlijeka
Malo vode
150 ml vrhnja za šlag

Celer i pastrnjak ogulite, narežite na kockice prelijte mlijekom, po potrebi dodajte vode toliko da povrće bude potpuno prekriveno, posolite i skuhajte. Kad je povrće mekano, ocijedite ga ali tekućinu u kojoj se kuhalo zadržite. Pomoću štapnog miksera izradite pire, uz dodavanje vrhnja za šlag. Na kraju umiješajte i naribani hren, po potrebi još malo posolite, ako je pire pregust, umiješajte malo tekućeine u kojoj se povrće kuhalo i poslužite.

MINI PAVLOVE
Beze:
4 bjelanjka
Prstohvat soli
200 g šećera u prahu
1 žličica gustina
½ žlice octa

Slastičarska krema:
4 žumanjka
100 g šećera
50 g gustina
500 ml mlijeka
1 bourbon vanil šećer
Sok i naribana korica 1/2 limuna
20g maslaca, sobne temperature
Malo šlaga

Chantilly krema:
300 ml vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

Preljev:
100 ml soka od nara
1 žlica šećera
¼ žličice gustina i malo vode
1 nar, listići mente

Bjelanjcima dodajte sol i mikserom izradite u snijeg pa postupno dodajte šećer u prahu i miksajte dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Pred kraj, uz neprestano miješanje, dodajte gustin a zatim i ocat. Pećnicu zagrijte na 120°C. Veliki lim obložite papirom z pečenje. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
Na lim za pečenje kružnim pokretima istiskujte smjesu od bjelanjaka oblikujući male tortice, tako da u sredini ostane mala udubina. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite/sušite na 120°C oko 50 minuta. Ostavite da se ohlade u ugašenoj pećnici kojoj ste tek malo otvorili vrata.

Za to vrijeme pripremite slastičarsku kremu.
U loncu zagrijte mlijeko.
U drugoj zdjeli miksajte žumanjke i šećer, zatim dodajte gustin i promiješajte pa dodajte malo vrućeg mlijeka. Promiješajte i ulijte u lonac s preostalim vrućim mlijekom. Kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne, pred kraj dodajte limunov sok, naribanu koricu i bourbon vaniliju. Maknte s vatre i umiješajte maslac.
Kremu pokrijte prozirnom folijom (tako da folija dodiruje kremu) pa ostavite da se hladi. Ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte joj par žlica izlupanog šlaga pa stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom za ukrašavanje.
Pripremite chantilly kremu. Jako hladno vrhnje za šlag miksajte dok ne postane čvrsto, zatim dodajte šećer u prahu i vaniliju i samo pjenjačom promiješajte. Stavite kremu u slastičarsku vrećicu s nastavkom za ukrašavanje.
Napravite preljev – sok od nara kuhajte sa šećerom, dodajte gustin pomiješan s vodom i kuhajte dok se ne zgusne.

Na svaku beze podlogu nanesite dio slastičarske kreme, zatim malo chantilly kreme i preljeva pa ukrasite svježim narom i mentom.