Riznica dječjeg stvaralaštva

Da su dječji radovi koje je Dijana Nazor Čorda prikupila kroz niz svojih originalnih radionica vrijedni čuvanja u muzeju potvrđeno je već samom činjenicom da je za rad s djecom, za originalnu metodologiju koji je pritom inovirala, razvijala i usustavila, dobila najviše nagrade. Ovu donaciju dječjih radova valja pozdraviti jer je riječ o visokoj razini dječje kreativnosti koja svjedoči pedagoški uspjeh u motivaciji, edukaciji i odgoju djece i mladih za izražavanje u različitim temama, tehnikama i materijalima, prilagođeno dobi.
mr. sc. Branka Hlevnjak

U četvrtak 1. listopada 2020. u 18 sati otvorena je izložba „RIZNICA DJEČJEGA STVARALAŠTVA. Retrospektivna izložba likovno-pedagoškoga djelovanja Dijane Nazor Čorda – donacija Hrvatskome školskom muzeju“ nastala u organizaciji Hrvatskoga školskog muzeja, a realizirana u partnerstvu s Etnografskim muzejom iz Zagreba u čijim je prostorima (Trg Mažuranića 14, Zagreb) posjetitelji mogu vidjeti od 1. do 31. listopada 2020. Na svečanom otvorenju, uz prigodan program u izvedbi Glazbene škole Glazbaonica Ljubav, govorili su ravnateljica Etnografskog muzeja iz Zagreba dr.sc. Goranka Horjan, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja dr.sc. Štefka Batinić, zatim povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka mr.sc. Branka Hlevnjak i autorica izložbe dr.art. Dijana Nazor Čorda, a skupu se obratila i izložbu otvorila Maja Zrnčić, prof. izaslanica ministrice Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izložba „Riznica dječjega stvaralaštva“ predstavlja likovno-pedagoško djelovanje Dijane Nazor Čorda kroz iznimne učeničke projekte, radove u različitim tehnikama, suvenire, radove iz primijenjene umjetnosti i dizajna, kao i digitalnu i fotodokumentaciju. Izložba je ujedno autoričina vrijedna donacija odabranih radova Hrvatskome školskom muzeju. Vjerujemo da će ova vrijedna izložba biti poticaj i inspiracija svim učenicima i studentima, budućim učiteljima likovne kulture, odgojiteljima, nastavnicima i umjetnicima, ali i kao dragocjen primjer rada i čuvanja kulturne baštine građanima grada Zagreba.

Zgrada Hrvatskoga učiteljskog doma u kojoj se nalazi Hrvatski školski muzej teško je stradala u potresu i do daljnjega je zatvorena za sve posjetitelje. Naše izložbe i ostale programe ostvarujemo, kao i u ovome hvalevrijednom primjeru, u suradnji s ostalim zagrebačkim muzejima, odgojno-obrazovnim ustanovama i drugim institucijama.