Posljednje zbogom križevačkom kinu Kalnik

Kino Kalnik, kultno mjesto kulture križevačkog kraja, mjesto gdje su nastale brojne uspomene, gdje su se pogledali prvi filmovi i mjesto koje je bilo centar društvenog zbivanja desetljećima, zatvara svoja vrata. Ni Križevce tako nije zaobišla sudbina velikih gradova, gdje se posljednje desetljeće sve brže odvija postupak gentrifikacije, pretvaranje starijih građevina u luksuzne stambeno poslovne zgrade. Gentrifikacijom tako istiskuju duh jednog grada, njegovo stanovništvo, i sve svode samo na stambenjake bez duše, koji su lišeni ikakvog urbanog promišljanja grada i promišljanja sadržaja za njegove stanovnike.

Kino Kalnik nalazi se u samom centru Križevaca, a svojom lokacijom i veličinom izaziva velik interes investitora. Unatoč svojoj zapuštenosti i derutnosti, emotivna veza Križevaca i njihovog kina je velika. Unatoč predizbornim obećanjima kako će Križevci dobiti novo kino kakvo zaslužuje, i dalje ostaje upitno, zašto se dosadašnja zgrada kina nije obnovila.

No, kako bi se na najbolji način oprostili sa svojim kinom, Križevčani imaju priliku pogledati posljednju projekciju u svom voljenom kinu. Posljednji film pogledan u kinu Kalnik tako će biti Bog postoji, njeno ime je Petrunija, u nedjelju 4. listopada u 19.00 sati. Makedonski film redateljice Teone Strugar, u hrvatskoj koprodukciji, crna je komedija počinje pričom o ženi koja prisustvuje ritualnom plivanju na dan Bogojavljenja za časnim križem, a završava ozbiljnom političko dramom u koju bivaju uključene sve sfere društva, pod dirigentskom palicom Crkve.

Ne propustite tako, po posljednji put u kinu Kalnik pogledati crnu komediju koja u prvi plan stavlja nepravdu. Nepravdu koja se nanosi ženama, preslikano na Križevce, nepravdu koja se događa voljenom kinu Kalnik.