Umjetna inteligencija u borbi protiv raka debelog crijeva

PENTAX Medical, poslovna jedinica Grupe HOYA, predstavlja PENTAX MEDICAL DISCOVERY™, koji je odsad dostupan na tržištima EMEA i APAC* kao potpora u borbi protiv raka debelog crijeva. PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ inovativni je detektor polipa potpomognut umjetnom inteligencijom, dizajniran da pomaže stručnjacima za endoskopiju usmjeravanjem pažnje na potencijalne lezije tijekom kolorektalnog pregleda.

U borbi protiv raka debelog crijeva napravljeni su veliki koraci kako bi se pacijenti zaštitili od neotkrivenih abnormalnosti, kao što je povećanje stope otkrivanja adenoma (ADR) do 11% s tehnologijom za digitalno i optičko poboljšanje, plus povećanje ADR-a do 28% mehaničkim uređajima za ispitivanje optički nedostupnih područja. Međutim, na pregledima se još uvijek propusti do 26% lezija. Razvijanje novih rješenja u uskoj suradnji sa stručnim kliničkim partnerima iz vodećih medicinskih ustanova širom svijeta postaje sve važnije u nastojanju da se prevlada ovaj izazov u kolonoskopiji.

Osnaživanje liječnika u otkrivanju više polipa za učinkovito liječenje
PENTAX Medical rješenje za kolonoskopiju ima za cilj pružiti podršku liječnicima u svladavanju glavnih izazova u otkrivanju. Pametnim inženjeringom mogu se vidjeti ravne i sitne lezije korištenjem slike i-scan, a mrtve točke se smanjuju pionirskim lansiranjem RetroView i G-EYE koji služe kao mehanička potpora za gledanje iza prepreke i istezanje nabora debelog crijeva.
Međutim, podrška kliničarima tijekom dugog radnog dana jednako je važna. Endoskopisti mogu biti umorni nakon mnogo zahvata u danu ili mogu biti ometeni vanjskim čimbenicima koji mogu otežati otkrivanje. To može dovesti do manje otkrivenih lezija, a studije pokazuju da ranojutarnji slučajevi daju 27% više polipa po pacijentu, nego slučajevi kasnije tijekom dana . PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ pomoći će da se to popravi ili riješi.
PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ pruža visoko usredotočenu pomoć u pregledima, rješavajući ljudski faktor. „PENTAX MEDICAL DISCOVERY™, kao stalno aktivan drugi promatrač, upotrebljava naprednu umjetnu inteligenciju kako bi se u stvarnom vremenu vizualnim markerom istakla prisutnost prekanceroznih lezija“, rekao je dr. Sergey Kashin, voditelj Odjela za endoskopiju u Regionalnoj bolnici za onkologiju Yaroslavl, Rusija.

Postizanje boljih ishoda
Najmanje 50% svih intervalnih karcinoma nastaje zbog neotkrivenih lezija tijekom kolonoskopije . Obučen „dubokim učenjem“ PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ može pomoći liječnicima u otkrivanju polipa, skrećući pažnju na prikrivene i neugledne lezije, čak u vrlo nepovoljnim uvjetima.
Prof. Timo Rath, profesor endoskopije i molekularnog snimanja sa Sveučilišta Erlangen, Njemačka, rekao je: „Kao endoskopičari, jedan je od naših glavnih zadataka smanjiti učestalost raka debelog crijeva. Uvjeren sam da će PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ utjecati na povećanje naše stope otkrivanja adenoma i time pridonijeti smanjenju smrtnosti uzrokovane rakom debelog crijeva.“

Poboljšanje isplativosti zdravstvene zaštite
Ova tehnologija potencijalno može pridonijeti poboljšanju isplativosti zdravstvene zaštite povećanjem stope otkrivanja na skupim pregledima. „Pokazalo se da računalno potpomognuto otkrivanje povećava otkrivanje prekanceroznih kolorektalnih lezija. Uvođenje sustava umjetne inteligencije PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ otvara vrata nove ere u kojoj endoskopisti i PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ zajednički smanjuju troškove zdravstvene zaštite smanjenjem učestalosti kolorektalnog karcinoma“, zaključuje prof. Peter Siersema, profesor endoskopske gastrointestinalne onkologije, glavni urednik, Endoskopija, Sveučilište Radboud u Nijmegenu, Nizozemska.

Kompatibilnost s većinom video endoskopskih sustava PENTAX Medical
Sustav PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ ugrađen je u računalo s ravnim zaslonom kako bi pružio visoku iskoristivost, budući da se može upotrebljavati s većinom video endoskopskih sustava PENTAX Medical za isticanje potencijalnih lezija.
Pogodnosti za liječnike su izvanredne. Naša je vizija bila unijeti umjetnu inteligenciju u operacijsku salu na način koji je najbolji za korisnika. Željeli smo pružiti liječnicima mogućnost primjene ove uzbudljive nove tehnologije u težnji za boljim kliničkim ishodom i najboljom mogućom skrbi za pacijenta”, rekao je gospodin Wolfgang Mayer, generalni direktor, R&D, PENTAX Medical iz Augsburga u Njemačkoj.
PENTAX Medical posvećen je kontinuiranom širenju uporabe umjetne inteligencije za zdravlje i udobnost pacijenta, kao i za dobrobit kliničkih ustanova. Pametno dizajniranom tehnologijom i namjenskim uslugama za potporu u borbi protiv bolesti, raka i infekcija, PENTAX Medical predano daje daljnju potporu klijentima i pacijentima uz pomoć umjetne inteligencije.
Iskoristite priliku i sami se uvjerite u prednosti uređaja PENTAX MEDICAL DISCOVERYTM. Prijavite se za predstojeće događaje na kojima će vodeći stručnjaci predstaviti PENTAX MEDICAL DISCOVERYTM i posjetite našu web stranicu kako biste saznali više o tome kako nam tehnologija umjetne inteligencije može pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva.