Mandarine: Kraljice agruma kojih nam nikada nije dosta

U predivnoj dolini Neretve sve je u znaku mandarina jer je sezona berbe ovog slasnog voća u punom jeku. Mandarine ili kako ih neki zovu, kraljice agruma, su voće najmanje tretirano pesticidima, prskaju se samo jednom, ne mogu dugo stajati i zato je velika sreća prodati sav urod. Proizvođačima je izuzetno važno imati poznatog kupca i prihvatljivu cijenu, inače sav trud nema smisla. Tijekom 19 godina u Hrvatskoj Kaufland je uspostavio suradnju s mnogim domaćim uzgajivačima koji proizvode kvalitetno voće poput Agro Neretve koja proizvodi i okrupnjava količine svježeg voća i povrća te ga plasira trgovačkim lancima diljem Europe. Jedan od kooperanata Agro Neretve je i Nikica Sršen koji u Blacama kraj samog ušća Neretve uzgaja sočne i slatke mandarine.

Mandarine su zbilja centar svijeta obitelji Sršen koja ih uzgaja na oko 4,5 hektara u plodnoj dolini rijeke Neretve. Mandarina je najplodnija od osme do 12. godine, a neke voćke na njihovu polju zasađene još 1968. godine još uvijek daju plod. Nikica, njegova supruga i djeca od rujna do prosinca beru mandarine i šalju ih u Kaufland – u procesu od samog početka do slanja pouzdanom partneru sudjeluje čitava obitelj Sršen. “Otkako znam za sebe bavim se mandarinama. Još u srednjoj školi preuzeo sam posao od oca, prevozio ih kamionom, prodavao, a sada je uključena cijela moja obitelj”, kaže Nikica Sršen.

OPG obitelji Sršen posjeduje certifikat Global G.A.P. koji kupcima jamči kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda. Kontrolira se cjelokupna proizvodnja mandarina, provjerava gnojivo, zaštitna sredstva, pa čak i voda kojom se zalijevaju.

Plodovi njihova rada sočni su, slatki i nose u sebi poseban okus jednog od najljepših krajeva naše zemlje u kojem se Neretva spaja s Jadranom, a dostupni su cijeloj Hrvatskoj u najbližem Kauflandu.