Jela od fajferice – specijaliteti po mjeri generacije Z

Generacija Z voli grickalice i street food, ali izlazi i u restorane gdje za svoj novac dobiva odgovarajuću vrijednost. Uz trendovska jela postmilenijci jednako vole naručivati i ona tradicijska. Jako im je važno podrijetlo namirnica. Riječ je o generaciji koja nikad nije posjetila restoran bez mobitela u ruci. Fotografiranje hrane za društvene mreže dio je njihove svakodnevice. Svemu tome trebaju se prilagođavati proizvođači hrane, ugostitelji te restorateri.

Zbog toga je u Zagrebu organiziran prvi hrvatski „food porn“ festival Uho grlo nos. Najveću pozornost posjetitelja privukao je Fajferica Gastro Show. Mlade su gurmane oduševili šokački odrezak, sendvič od poderanih gaća te pirjane rolice. Za pripremu svih jela korišteno je meso od crne slavonske svinje, tzv. fajferice.
Pravi je trenutak da crna slavonska svinja zauzme važno mjesto u gastronomiji postmilenijca te ojača prepoznatljivost kod milenijca. Naime, riječ je o vrhunskoj sirovini i budućnost domaće poljoprivrede je u stvaranju veće vrijednosti. O poljoprivrednoj proizvodnji trebamo prestati govoriti u kilogramima i litrama. U fokusu treba biti kvaliteta, a meso crne slavonske svinje spada među namirnice iznimne kvalitete. Promicanjem takve sirovine i proizvoda od nje na novim generacijama blizak način ono je čime možemo pomoći ruralni razvoj i zadržavanje stanovništva u Slavoniji“, kazao je prof. dr. sc. Damir Kovačić.

Crna slavonska svinja pasmina je nastala križanjem na imanju grofa Pfeiffera u Orlovnjaku kraj Osijeka u 19. stoljeću. Prepoznatljiva je po većem udjelu unutarmišićne masti zahvaljujući čemu je meso mnogo sočnije od svinjetine koja se masovno proizvodi.
Kuhari koji su sudjelovali u pripremi jela na festivalu Uho grlo nos, a među kojima su ovogodišnja državna prvakinja u kulinarstvu Ana Marija Stanković, Damir Mikulić i Jozo Gale, puni su riječi hvale za ovo meso od crne slavonske svinje. Od njega se rade čvarci i namazi, a oni okretniji u kuhinji mogu napraviti i medaljone, rolade, gulaš i sote.

Iza koncepta festivala Uho grlo nos stoji Agrarno savjetovanje koje je u Zagrebu prije osamnaest godina stvorilo sajam Proizvodi hrvatskog sela, a prije pet godina Craft Beer Festival koji je pokrenuo val sličnih manifestacija diljem zemlje.
Uho grlo nos je inovativni festival koji spaja lokalnu tradicijsku gastronomiju i suvremenu urbanu glazbu. Naime, mlađi potrošači ne poznaju dovoljno kvalitetu domaćih proizvoda, a klasični ih prodajni sajmovi ne privlače. Zato je osmišljen festival koji im na suvremen način predstavlja hranu i pića bolje kvalitete. Koncept je usmjeren na očaravanje glavnih osjetila zaduženih za organoleptička svojstva hrane i pića, ali posjetitelje potiče i na fotografiranje te snimanje sadržaja koji na društvenim mrežama nose oznaku #FoodPorn.
Jednodnevni festival održan u Zagrebu smatra se i pilot projektom. Naime, već iduće godine trebao bi se održati u većem formatu u nekoliko hrvatskih gradova i trajati nekoliko dana.

Uz specijalitete od crne svinje posluživala su se vina tradicijskih hrvatskih sorti. Među njima su kraljevina Puhalek, škrlet Mikleužić, malvazija i teran Zigante, graševina Adžić, pjenušac Kraljica te vina Poljoprivredne zadruge Dingač. Neki su posjetitelji sajma za sljubljivanje s jelima birali zanatska piva pivovare Medvedgrad. Posebno zanimanje vladalo je za Božićnim pivom, jakim crnim lagerom s bogatom mješavinom slada koji je pripremljen u povodu nadolazećih blagdana.
Neka alkoholna pića posljednjih godina doživljavaju pravu renesansu. Zato je na festivalu postavljen poseban šank za pripremu koktela. Najtraženije baze bile su Hendrick’s Gin i Jägermeister. Posluživali su se i sokovi Juicy.
Budući da je važna sastavnica festivala Uho grlo nos glazba, za prve su izvođače izabrani Nina Saffron i Neon Soul Trio. Zagrepčanku Ninu Saffron čije je pravo ime Nikolina Kovačević, glazbeni kritičari predstavljaju kao jednu od vlasnica najljepših glasova Hrvatske. Snaga njezina glasa posebno dolazi do izražaja pri izvedbama soul pjesama.

Festival je preko natječaja sufinanciran sredstvima Grada Zagreba. Realizaciju festivala su potpomogli Vukovarsko-srijemska županija, Supernova, Whirlpool, Udruga proizvođača crne slavonske svinje Fajferica, Juicy sokovi, pivovara Medvedgrad, Jägermeister i R-OH koncept.