Otvara se Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva

Tradicionalna fešta povodom blagdana Svete Ane, 26. srpnja u Putnikovićima na Pelješcu, svake godine okupi više stotina zaljubljenika u vrhunska vina i dalmatinski ugođaj. Svi već znaju da ovo mjesto u srcu Pelješca, svoju zaštitnicu slavi sjajnom zabavom, uz glazbu i odlične plavce i maraštine, no ove godine imaju još jedan razlog za slavlje. Naime, na blagdan Sv. Ane svečano se otvara „Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva“ u čijem je sastavu i Dom vinarske tradicije.

“Iznimno smo ponosni što smo priveli kraju ovaj zahtjevan projekt na dvije etaže, ukupne površine 800 metara četvornih, gdje su izloženi eksponati iz naše duge vinogradarske i vinarske povijesti. Blagdan Svete Ane izvrsna je prilika da ovaj jedinstveni muzej razgledaju domaći i gosti te da uživaju u našim vinima među kojima je, osim hvaljenih plavaca, i ono od maraštine koje nosi ime po našoj zaštitnici”, kaže Jozo Rabušić, direktor PZ Putniković, koja okuplja više od 140 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava.

U sklopu vinarije, prije tri godine otvoren je Dom vinarske tradicije s vrijednim eksponatima i kušaonicom, dok će posjetitelji od kraja srpnja imati priliku vidjeti i repliku autohtone dalmatinske kuće uređene u potkrovlju novog muzeja.

Ovo malo pitoreskno pelješko mjesto skriva i jednu od rijetko sačuvanih baroknih crkvica u izvornom obliku, crkvu Sv. Ane, koju su prema legendi sagradili vinogradari kako bi zaštitila njihovu lozu od nedaća. Vino “Sveta Ana”, PZ Putnikovića, koje odlično paše uz ribu i stonske kamenice, po ovoj je crkvici i dobilo ime.

PZ Putniković, jedna je od najvećih i najuspješnijih vinarija na Pelješcu, koja godišnje napuni od 800 tisuća do milijun boca vina. Među njima dominiraju ona od plavca malog, sorte koja najbolje rezultate daje upravo na Pelješcu.